NOVICE

#ŠIB - Športajmo in berimo

Objava od
Katarina Perič
Datum
17 novembra, 2023

V šolski knjižnici smo v petek 17. 11. 2023 v sodelovanju s Knjižnico A. T. Linharta Radovljica gostili dogodek v okviru projekta #ŠIB - športajmo in berimo (nacionalni program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami).

Obiskali so nas vodja projekta Sabina Fras Popović ter trije vrhunski in olimpijski športniki: Brigita Langerholc (nekdanja atletinja), Jure Košir in Andrej Miklavc (oba nekdanja alpska smučarja). Z našimi mladimi športniki so delili svoje športne zgodbe, kako so sami kot mladi športniki usklajevali šolo in treninge, premagovali najrazličnejše ovire. Spregovorili so tudi o tem, česa te nauči šport, predvsem pa o branju ter prijateljevanju s knjigami. Čeprav le-teh niso vsi imeli radi že od vsega začetka, so danes vsi trije navdušeni bralci.

"Knjiga omogoči priklop v drug svet, omogoči beg od sveta, v katerem trenutno si. Nauči te pravilnega izražanja, izbirati besede. Knjiga je super v življenju." (Jure Košir)  

"Rabimo knjige. Dajo domišljijo in besedni zaklad." (Brigita Langerholc)

Dotaknili so se tudi izziva uporabe pametnih naprav, od katerih se zlasti najstniki težko odklopijo. "Ni vse slabo, telefon lahko pomaga tudi pri pridobivanju znanja. Pomislite pa, koliko je na omrežjih tudi traparij, ki samo kradejo čas za druženje, pristen stik, šport ... Da ne boste živeli v navideznem svetu," je med drugim poudaril Jure Košir.

Skozi branje knjig lahko dostopamo do najrazličnejšega znanja. "Pomembno je, da si radoveden. Preden raziskuješ, kar te veseli, moraš raziskovati, kaj te sploh veseli. Nihče ne more postati dober v tem, česar nima rad. Bodite čimbolj radovedni," je mladim na srce položil Andrej Miklavc.

Pogovor s športniki je vodila Katja Bevk iz Knjižnice A. T. Linharta Radovljica. Priložnost poslušati njihove življenjske izkušnje in modrosti je bila velika dragocenost in smo hvaležni zanjo.

Vir fotografije: https://www.facebook.com/brigitalangerholcoly/
Fotografije v galeriji: Uroš Švab

Katarina Perič
Katarina Perič
prof. slovenščine in nemščine

Prejšnji prispevek

Tradicionalni slovenski zajtrk 2023
17 novembra 2023

Naslednji prispevek

Šola v naravi Radenci - 1. dan
20 novembra 2023
cross Skip to content