NOVICE

KULTURNI DAN: OPERNA PRAVLJICA JANKO IN METKA

Objava od
Urška Šimnic Novak
Kategorije
Datum
29 maja, 2021

V četrtek, 27. maja 2021, smo z učenci 1. triade uspešno izpeljali kulturni dan. Obiskala sta nas sopranistka Eva Černe in tenorist Klemen Torkar in nas popeljala po glasbenih poteh pravljice Janko in Metka. Znano pravljico o bratcu in sestrici, ki se izgubita v gozdu in srečata zlobno čarovnico, sta leta 1812 v svoji zbirki pravljic objavila brata Grimm. Pravljica je do sedaj pritegnila pozornost različnih umetnikov, ki so ji nadeli novo podobo. Tudi Eva in Klemen sta znano pravljico nekoliko preoblikovala in spremenila v operno pravljico.

Naš športni park se je za dobro uro spremenil v gledališče, ki je poleg sončnega vremena postregel še s čudovito sceno operne pravljice, ki se je dogajala v gozdu, ob potoku, ob spremljavi ptičjega petja.

V operni pravljici smo vsi uživali. Najbolj nam je bila všeč čarovnica Leopoldina, nekdanja slavna operna diva, ki je medtem, ko se je Janko redil v hlevčku, Metko naučila skuhati najboljšo zelenjavno juho na svetu. Učenci so ob znani pravljici spoznali tudi glasbene pojme povezane z opero.

Urška Šimnic Novak
Urška Šimnic Novak

Prejšnji prispevek

Kulturni dan za 7. razred
28 maja 2021
cross Skip to content