Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Zbiranje odpadnega jedilnega olja

V letošnjem šolskem letu bodo učenci 4.razreda skupaj s svojimi starši zbirali odpadno olje iz gospodinjstva. V šoli je bilo izvedeno izobraževanje za četrtošolce , kjer je bila  prisotna tudi maskota Sončnica, ki je otroke poučila, zakaj je neprimerno odlaganje odpadnega jedilnega olja škodljivo za okolje in o pomembnosti varovanja le-tega. Med drugim so otroci izvedeli, da olja, ki nam ostanejo po cvrtju ali peki, nikakor ne zlivamo v straniščno školjko, greznico ali odtočni sistem, saj lahko zamašimo odtočne cevi ali celo čistilne naprave, s tem pa lahko ustvarimo veliko škodo v odtočno-kanalizacijskem sistemu.

Reciklirano olje je mogoče predelati v  bio-dizel, torej ekološko gorivo, ki ne onesnažuje okolja, glicerin, ki ostane pri predelavi, pa se uporablja v farmacevtski industriji.

V okviru projekta Zbiranje odpadnega olja iz gospodinjstev bodo učenci v naslednjih mesecih odpadno jedilno olje iz gospodinjstev prinašali v lokalne zbirne centre. Za razred, ki  bo zbral največ odpadnega jedilnega olja na učenca bo organiziran izlet v Piran.

 

Zaklenjeno za komentiranje.