Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Naša šola ima 60 let

V počastitev 60. obletnice Osnovne šole Staneta Žagarja Lipnica so 27. marca 2018 učenke in učenci na posebni slovesnosti s prijetnim kulturnim programom prikazali razvoj šolstva v Lipniški dolini. Skozi vrata naše šole pa je ta dan prvič vstopil prav poseben gost – predsednik republike Borut Pahor.

»Osnovne šole nisem preveč maral, imel sem jo za nepotrebno, vendar pa sem kasneje v življenju spoznal, kako zelo prav mi je prišla,« je ob začetku svojega nagovora povedal predsednik Pahor, ki se je odzval povabilu osmošolcev in z veseljem obiskal našo šolo. Ker so ga gostitelji prosili, da naj ne bo dolgočasen, je navzočim povedal nekaj spominov iz svojih osnovnošolskih let, mladim pa svetoval, naj sledijo svojim sanjam.

»Tisto, kar loči ljudi, ki zares naredijo velike stvari, je dejstvo, da so pogumni in vztrajni. In mlade vabim, da o tem malce razmišljajo. Nič v življenju ne bo doseženo brez poguma in nič ne bo doseženo brez vztrajnosti,« je izpostavil predsednik republike.

Prireditev je poleg predsednika Pahorja, župana radovljiške občine Cirila Globočnika, ravnateljice Alenke Cuder, vseh zaposlenih na šoli, spremljalo veliko staršev in drugih krajanov. Učenci so zbrane v šolski telovadnici – slednja je bila napolnjena do zadnjega kotička – s kulturnim programom popeljali skozi 60 let delovanja lipniške šole in spomnili na prelomne dogodke, ki jih je doživela.

Na prehojeno šestdesetletno pot od prve generacije leta 1957/1958 do danes se je v svojem nagovoru ozrla tudi ravnateljica Alenka Cuder. Zahvalila se je vsem, ki so v tem času soustvarjali podobo šole. Poudarila je, da so dobra šola najprej učitelji, ki odgovorno opravljajo svoj poklic v dobro učencev.

Kljub temu, da je šola mnogo več kot le zgradba, pa je ravnateljica spomnila, da 60-letna gospa potrebuje obnovo. Kot je dejala, »zaupamo in verjamemo Občini Radovljica, da bo prišel tudi čas, ko bo ta naš hram učenosti, ki je postavljen ob rob gozda, kmalu dobil izolacijo sten, novo streho, novo zunanjo podobo.« Župan Ciril Globočnik pa je hitro potrdil, da občina prva dela načrtuje že v prihodnjem letu.

Ob koncu slovesnosti se je predsednik države brez naglice in z veliko mero potrpežljivosti fotografiral s številnimi učenci, starši, učitelji. Pa tudi s 1. generacijo prvošolcev na lipniški šoli iz leta 1957 in njihovo razredničarko Vido Gros. Osnovnošolcem je podaril tri izvode Cankarja v stripu, s svojim obiskom pa brez dvoma poskrbel, da prireditve ob obletnici šole ne bomo zlahka pozabili.

Zaklenjeno za komentiranje.