NOVICE

Srečanje z Natašo Konc Lorenzutti

Objava od
Uroš Švab
Kategorije
Datum
1 junija, 2022

Ob zaključku branja za bralno značko smo 30. 6. 2022 na šolo povabili pisateljico, pesnico, profesorico in gledališko igralko Natašo Konc Lorenzutti, ki je za učence pripravila dva nastopa na matični šoli v Lipnici in enega na podružnici Ovsiše. Srečanja s pisateljico se je udeležilo 147 učencev, ki so opravili bralno značko.

Najprej so učenci od 1. do 5. razreda v veliki telovadnici lipniške šole spremljali 3 kamišibaj predstavitve, skušali najti predmete in pojme ugank, ki jim jih je zastavila pisateljica. Pisateljica je tudi odgovarjala na vprašanja učencev in jim celo uprizorila komično »namišljeno« poroko med bratcem in sestrico, ki ji je sledilo starševstvo s tremi plastičnimi dojenčki.

Učenci od 5. do 9. razreda so pisateljici prisluhnili v učilnici za slovenščino. Pripravili so ji majhno presenečenje, saj so učenke 8. razreda uprizorile kamišibaj predstavo, podlaga katere je bila ena od zgodbic iz knjige Kakšno drevo zraste iz mačka. Nataša Konc Lorenzutti je učencem poglobljeno približala basen, tako da je z njimi najprej ponovila nekaj literarno-teoretskih zakonitosti, nato pa doživeto uprizorila več basni iz svoje knjige Krilate in kosmate basni. Učenci so zastavili veliko vprašanj o navdihu, izvoru motivov, nastanku knjige, katere knjige so ji najljubše ipd. Uživali smo tudi v solo petju prepesnjene Kekčeve pesmi. Na koncu smo pisateljici podarili knjigo Naš Buček lokalnega pisca Joža Vovka, učenci pa so komaj pričakali pisateljičin avtogram.

Na Ovsišah so se učenci od 1. do 5. razreda zbrali v učilnici 1. razreda. Preizkusili so se v ugankah, zastavljali vprašanja pisateljici in spremljali uprizoritev o psičku Cufku  ter še dva kamišibaja.  Nastop Nataše Konc Lorenzutti je bil učencem zelo všeč, saj so želeli še kakšno kamišibaj uprizoritev, čeprav se je ura že iztekla.

Besede o pomenu podrobnega, zavestnega opazovanja sveta, pozitivnih vidikih branja, fazah v nastajanju zapisanega besedila in nadaljnji poti do knjige ter nazorne zgodbe iz avtoričinega zasebnega življenja in njenega literarnega sveta bodo gotovo navdih za katerega izmed učencev, da bo večkrat posegel po knjigi ali morda postal celo povezan z enim od poklicev, ki so povezani z njo.

Uroš Švab
Uroš Švab

Prejšnji prispevek

Kulturni dan za učence 6. razreda
01 junija 2022

Naslednji prispevek

Planinski pohod na STRUŠKO
05 junija 2022
PREBERITE SI ŠE
Ekskurzija za 7. razred
11 septembra, 2023
Ekskurzija za 7. razred
16 oktobra, 2022
cross Skip to content